luni, 30 septembrie 2013

Fenicul cu salata de cartofi

Ingrediente
4 oua fierte tari
1 bulb fenicul
3 linguri ulei
1 catel usturoi
450 g cartofi noi
100 g rosii mici taiate felii
1 lingura suc de lamaie
2 lingurite mustar
1-2 linguri vin

Mod de preparare
Se taie pe lungime feniculul, se unge cu 2 linguri de ulei si cu usturoiul pisat. Se tine pe grila aragazului 6-8 minute. Se fierb cartofii, apoi se taie in doua. Se amesteca feliile de fenicul cu cartofii, ouale taiate sferturi si rosiile. Se amesteca uleiul ramas cu zeama de lamaie, mustarul si vinul si se stropeste amestecul de mai sus. Se serveste cu paine crocanta.

Sursa www.www.retetevegetariene.ro

vineri, 27 septembrie 2013

Lasagna cu brânză

INGREDIENTE
1 pachet foi lasagna
1 lingurita sare
2 lingurite ulei de măsline
Pentru umplutură:
400 g brânză dulce de vaci
400 g telemea de vacă
7 ouă
120 g unt
4 linguri pesmet
250 ml smântână pentru gătit

Preparare
1. Foile de lasagna se pun să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet în apă cu sare și ulei. După ce s-au înmuiat, se scot într-o sită și se lasă 2-3 minute în apă rece. Apoi se scot și se acoperă cu o folie de plastic, să nu se lipească între ele și să nu se usuce.
2. Separat, se rade telemeaua pe răzătoarea mică și se amestecă cu brânza dulce, cu untul moale și cu 4 ouă bătute spumă. Se amestecă bine și se obține o cremă de brânză consistentă.
3. Se unge tava cu unt și se tapetează cu pesmet, apoi se pune un rând de foi de lasagna, un rând din compoziția de brânză, un rând de foi, brânză și ultimul strat de lasagna. Înainte de a o băga în cuptor, se acoperă cu cele 3 ouă rămase, bătute spumă, împreună cu smântâna. Se bagă în cuptorul încălzit în prealabil și se lasă aproximativ 60 de minute.


vineri, 20 septembrie 2013

Ciuperci cu fasole verde la cuptor

Ingrediente
1 kg ciuperci 
2 linguri de ulei de masline cu boia de ardei iute 
1 kg fasole verde 
2 cepe 
usturoi pisat 
sare si piper dupa gust 

Mod de preparare
Se curata ciupercile, se spala, se taie bucatele si se calesc in apa cu sare dupa gust; 

Se spala fasolea, se rupe bucati, se fierbe si se scurge; 
Se taie ceapa pestisori si se caleste in ulei 3 minute; 

Se pregateste o tava tapetata cu pesmet in care se pun ciupercile amestecate cu fasolea verde, iar deasupra se pune ceapa calita si se lasa la cuptor 20 minute; 

Se scoate din cuptor, se lasa la racit, se serveste cu mujdei de usturoi.

Sursa www.retetevegetariene.ro

miercuri, 18 septembrie 2013

Sufleu de telina

Ingrediente
1 telina,
1/4 l lapte,
sare,
piper,
1 lingura unt sau ulei,
1 lingura faina,
1 lingura gris,
2 oua

Mod de preparare
Se fierbe telina bucatele in apa cu sare. Cind s-a inmuiat, se trece prin sita. Se prepara un sos din untul incins, faina si laptele. Se amesteca pireul de telina cu acest sos, se leaga cu grisul, galbenusurile, piperul, iar la urma albusurile batute spuma. Se toarna compozitia intr-o forma unsa si presarata cu pesmet, se da la cuptor si se coace la foc domol.

Sursa www.www.retetevegetariene.ro

duminică, 15 septembrie 2013

Gustari cu dovleac si fenicul

Cu siguranta vei uimi pe toata lumea cu aceste gustari delicioase. Sunt potrivite si la aperitiv, dar si pentru micul dejun.

Ingrediente
450ml ulei de floarea soarelui, 1 albus batut, 25 foi de orez (diametrul 20cm), 110g ricotta, 220g feta faramitata, 2 linguri menta tocata, 60g bulgur, 1/2 lingurita piper macinat, 1 ceapa medie tocata, 1 dovleac placintar (450g) taiat in cubulete, 450ml ulei de masline, 1 bulb fenicul

Metoda de preparare
Pregateste umplutura:
Toaca marunt capetele si frunzele feniculului. Rade restul de bulb.

Caleste ceapa in 60ml ulei de masline, 2-3 minute. Adauga cubuletele de dovleac si feniculul ras si gateste-le impreuna timp de 10-12 minute pana cand legumele se inmoaie. 

Adauga bulgurul si piperul si continua sa gatesti pe foc mediu 2 minute, amestecand constant.  Adauga bucatile tocate de fenicul si menta, ia de pe foc si acopera cu un capac. Lasa totul sa stea asa timp de 15 minute.

Acum poti sa adaugi in amestecul cu legume cele doua tipuri de branza si sa adaugi sare si piper dupa gust.

Pregateste gustarile:
Umezeste o foaie de orez (cum sunt cele pentru pachetelele chinezesti de primavara), pune doua linguri de umplutura si intinde pe mijlocul foii pana la 2 cm de capete. Formeaza un rulou, inchizand capetele. Unge cu albus batut pentru a sigila bine ruloul. Indoaie-l pentru a forma un semicerc.  Continua in acelasi fel cu restul de foi de orez.

Incinge uleiul de masline ramas si uleiul de floarea soarelui, intr-un ceaun sau o tigaie adanca, la foc mediu. Daca ai termometru, verifica sa ai o temperatura de 180C. Pune la prajit cate 2-3 rulouri in uleiul incins pana cand se rumenesc. 

Scoate-le pe servetele de hartie si serveste-le caldute.

Sursa www.foodstory.ro

joi, 12 septembrie 2013

Spaghetti cu ciuperci si sos de rosii

Ingrediente:
250 g ciuperci champignons, mici 1 ceapa 3 l.s. unt 5-6 l.s. frunze de patrunjel, taiate marunt 500 g rosii taiate bucati (din conserva) piper negru macinat putin zahar 400 g spaghetti 3 l.s. parmezan proaspat ras sare

Mod de preparare: 
Ciupercile se taie in fasii inguste. Ceapa se curata si se taie in cuburi. Ceapa, ciupercile si patrunjelul se calesc in 1+1/2 lingura de unt aproximativ 5 minute. Se adauga rosiile, se condimenteaza totul cu sare, piper si zahar. Sosul se lasa 1/4 ora sa fiarba sub capac. In acest timp se fierb spaghetti 10-12 minute, apoi se lasa sa se scurga, se amesteca cu restul de unt si in final cu sos. Inainte de servire se presara cu parmezan.

Sursa www.retetevegetariene.ro

vineri, 6 septembrie 2013

Musaca de vinete

INGREDIENTE
3 vinete
5 cartofi medii
2 dovlecei
4 ardei
6 roşii
piper boabe şi măcinat
sare
1 căpăţână usturoi
4 linguri ulei de floarea soarelui
1 legătură pătrunjel
2 frunze busuioc
2 linguri pesmet
30 g margarină

Preparare
1. Pentru început, se spală cartofii şi se pun să fiarbă cu coajă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă să se răcească, apoi se curăţă de coajă.
2. Vinetele se spală şi se curăţă, la fel şi dovleceii, apoi se taie rondele potrivite şi se călesc în puţin ulei cât să se înmoaie şi să elimine toxinele. Se lasă să se scurgă în sită.
3. Separat, se taie rondele roşiile şi cartofii fierţi şi se curăţă usturoiul. Ardeii se spală, se curăţă de sâmburi şi se taie rondele.
4. Se tapetează tava cu margarină şi pesmet şi se aranjează legumele, după preferinţă. Acestea se pot intercala sau se pot suprapune. Se lasă tava în cuptor să se rumenească. Musacaua se serveşte ornată cu pătrunjel şi busuioc verde.

Sursa www.retete.unica.ro