Ingrediente
850g de dovleac, din capătul mai mare pentru a obține o bucată solidă; curățat de coajă (e posibil să fie nevoie să folosești capetele mai mari de la 2 dovleci)
400g de șalote sau cepe mici, curățate de coajă și tăiate în jumătăți, dacă sunt prea mari
2 linguri ulei de măsline
50g de nuci pecan
1½ lingură sirop de arțar
1½ lingură de oțet balsamic
500g de foitaj cu unt
făină, pentru presărat pe suprafața de lucru
1 lingură de salvie tocată
200g de brânză cu mucegai albastru, tăiată în cubulețe
1 ou, bătut, pentru glazură
Mod de preparare
1. Încinge cuptorul la 200°C. Taie dovleacul pe lungime în 8 bucăți lungi și groase și pune-le într-o tavă mare de copt împreună cu șalotele. Tăvălește-le prin puțin ulei, asezonează-le și coace-le 20 de minute. Adaugă nucile pecan și coace totul încă 10 minute sau până când dovleacul s-a pătruns, dar este încă ferm.
2. asă dovleacul să se răcească de tot, dar transferă nucile și șalotele într-o oală nonaderentă. Adaugă siropul de arțar, oțetul balsamic, sare și piper din abundență și amestecă toate ingredientele pe foc, până când șalotele încep să se caramelizeze. Lasă-le să se răcească.
3. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde foitajul sub forma unui dreptunghi de 32 x 38cm. Taie 2cm de pe una dintre laturile mai lungi și pune bucata deoparte. Transferă foitajul într-o tavă de copt. Aranjează 4 bucăți de dovleac în centrul tăvii pentru a crea un bloc dreptunghiular, păstrând o margine generoasă de foitaj de jur împrejur. Pune alte 2 bucăți de dovleac în capătul de sus. Taie celelalte 2 bucăți și pune-le de-a curmezișul la capătul de jos. Presară salvia și brânza cu mucegai, apoi așază șalotele și nucile pecan. Apasă ușor pentru a face totul mai compact.
4. Unge marginile foitajului cu oul bătut, apoi trage cele 2 laturi mai lungi astfel încât să se întâlnească și apasă-le ca să le sigilezi. Îndoaie foitajul la capete și împăturește-le sub el, apoi unge totul cu ou. Decupează forme de frunze din bucățile de aluat tăiate și folosește-le ca decorațiuni. Unge din nou cu ou și înțeapă de câteva ori plăcinta cu un vârf de cuțit.
5. Dă plăcinta la frigider timp de 30 de minute. Încinge cuptorul la 200 de grade. Coace-o timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit, acoperită cu folie de aluminiu, apoi mai las-o încă 10 minute neacoperită.
Sursa www.goodfood.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu