luni, 19 august 2013

Ciuperci gratinate

Cand am cumparat cascavalul cu trufe m-am gandit special la acest aperitiv cald din Rusia. Fiindca este destul de caloric si l-am pregatit seara, pentru cina, am pus alaturi doar cate o felie de paine prajita si un pahar de vin rosu tanar si usor.
Incercati si voi combinatia, adaugati o carte buna si va garantez ca serile reci de iarna vor deveni mult mai frumoase.

Ingrediente pentru Ciuperci gratinate
300 gr ciuperci champignon
150 gr smantana acra calduta
50 ml lapte caldut
1 lingura unt (cca 30 gr)
1 lingura rasa faina alba
50 gr branza cu trufe (sau un cascaval bun, emmentaler)
2 linguri ulei
sare, piper negru
Portii: 2

Ciuperci gratinate - Preparare
Se taie ciupercile felii. Se soteaza in doua ture intr-o tigaie larga. La fiecare tura se incinge 1 lingura ulei si se soteaza ciupercile la foc mare pana incep sa fie usor rumene pe alocuri. Se amesteca des in ele. Se scot cupercile pe o farfurie si se condimenteaza cu sare si piper negru.
In aceeasi tigaie se adauga untul si se topeste. Se adauga faina si se amesteca pana se absoarbe total in unt.
Se adauga smantana incalzita in prealabil la foc mic. Se amesteca pana devine totul ca o pasta groasa (1 minut maxim). Se adauga laptele caldut, in fir subtire si amestecandu-se tot timpul. Se mai fierbe 1 minut.
* pentru o aroma mai intensa a sosului, puteti adauga 1/2 lingurita pudra de ciuperci de padure in el
Se adauga in sosul alb ciupercile sotate si se amesteca. Se ia tigaia de pe foc. Se drege sosul de sare.
Se ung cu unt 2 forme mici ceramice (de 125 ml fiecare). Se impart ciupercile cu sos in ele. Se presara din belsug cu branza cu trufe razuita.
* eu am folosit un vas cocotte de 250 ml
Se dau formele la cuptor, la 200C pentru 15 minute, pana branza e rumena. Daca doritit o crusta mai rumena, la final puteti porni cuptorul pe grill pentru cateva minute.
Se serveste imediat, cu paine prajita.

Sursa www.e-retete.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu