marți, 27 august 2013

Reţetă cartofi franţuzeşti Dauphinoise - reţeta originală

Ingrediente
6 cartofi fainosi (1 kg)
150 gr smantana acra (fermentata)
250 ml lapte gras (3.5%)
100 gr Emmentaler
1 lingura unt (30 gr)
1 catel usturoi
1 varf cutit nucsoara (preferabil proaspat razuita)
sare, piper

Preparare
Se freaca untul cu usturoiul strivit. Se unge un vas termorezistent (15 x 23 cm) cu un strat generos de unt aromat.

Se taie cartofii rondele subtiri (ca pentru chipsuri).

Se amesteca laptele cu smantana si nucsoara. Se incalzeste amestecul.

Se aseaza un strat de cartofi in vas. Se presara cu sare si piper dupa gust (eu pun mai mult piper fiindca imi place sa fie picant la final). Se continua asezarea straturilor in tava pana terminati cartofii. Ultimul strat va fi de cartofi presarati doar cu sare.

Distribuiti deasupra untul care v-a ramas.

Se toarna laptele cald intr-un colt al vasului, pana ajunge SUB ultimul strat de cartofi.

* poate nu veti folosi chiar tot amestecul, important este sa ajunga sub ultimul strat de cartofi, nici mai sus, nici mai jos

Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si dati la cuptor la 180C pentru 30 minute

Scoateti folia, presarati deasupra branza razuita si mai lasati 30 minute la cuptor, tot la 180C, pana laptele scade, cartofii sunt facuti si branza este rumena.

Scoateti tava din cuptor si lasati sa se odihneasca timp de 15 minute. Serviti cald.

Sursa www.apropo.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu