Ingrediente Salata calda cu soia, legume si ciuperci:
1 pachet de soia texturata, eu am folosit soia noodles, dar la fel de bine se potriveste soia cuburi sau chiar cea granulata
1 dovlecel de 300 de grame, din cei cu coaja verde (zucchini)
2 ardei capia mari
1 ceapa
250 de grame de ciuperci pleurotus proaspete sau ciuperci shiitake deshidratate (asta am folosit eu, pentru ca asta am avut prin casa)
1 manuta de leurda sau 1 catel de usturoi
3 linguri de ulei de masline
sare si piper
dressing: 2 linguri de ulei de masline, 4 linguri de otet balsamic, 1 lingurita de miere de albine, 1 lingurita de mustar dijon, sare si piper
in plus: 1 foaie de dafin si 1 ceapa mica pentru fiert soia, verdeata tocata (patrunjel) sau frunze de ceapa verde pentru presarat
Preparare Salata calda cu soia, legume si ciuperci:
Mai intai de toate, facem cunostinta cu preparatul de soia pe care urmeaza sa-l folosim:
Pe verso, producatorul ne indica sa fierbem texturatul in apa cu sare in care am adaugat si o frunza de dafin, timp de 15-20 de minute. Zis si facut, doar ca eu am mai adaugat in apa si o ceapa mica, pentru mai mult gust.
Intre timp ma ocup de legume si incep prin a apune ardeii la copt. Ardeii se pot coace nu doar pe gratar, ci si intr-o tigaie antiaderenta, sub capac, pur si simplu se parjolesc acolo pana ce coaja prinde urme de arsura pe toate partile, apoi se scot din tigaie si se pun intr-unc astron, acoperindu-i cu un capac sau cu folie alimentara, pentru ca aburind, se vor curata de pielita arsa mul mai usor.
Ceapa se taie pestisori, daca nu aveti leurda la indemana si folositi usturoi, acesta se zdrobeste, dovlecelul se spala cu grija si se taie in cubulete (se va folosi si coaja care nu doar ca e plina de vitamine, dar va ajuta dovlecelul sa-si pastreze forma in timpul gatirii), daca folositi ciuperci pleurotus, acestea se taie in bucati mari iar daca folositi ciuperci deshidratate le puneti la inmuiat in apa.
Soia a fost, conform standardelor mele, fiarta in doar 10 minute (adica complet inmuiata). Am scurs-o bine intr-o strecuratoare de apa in care a fiert si am presat-o usor ca sa elimin umezeala in exces. Am aruncat frunza de dafin si ceapa care a fiert cu soia.
Pentru salata propriuzisa:
1. Se pune uleiul de masline intr-o tigaie incinsa si se adauga ceapa si un praf de sare; daca folositi usturoi, acum e momentul sa-l adaugati si pe el (poza 1).
2. Dupa ce ceapa se inmoaie si devine translucida se aduaga dovlecelul (poza 2). Se pune capacul pe tigaie si se gateste dovlecelul 2 minute.
3. Se adauga ciupercile (poza 3), se amesteca si se gatesc sub capac inca 2 minute.
4. Se adauga ardeii copti care in prealabil au fost curatati de pielita si de seminte si taiati in felii, deodata cu soia fiarta, bine scursa de apa (poza 4). Se adauga sare si piper, se amesteca si se pune capacul, lasand totul sa fiarba 2-3 minute.
5. Se opreste focul si se adauga leurda bine spalata si taiata in bucatele (poza 5). Se pune capacul si se lasa deoparte.
Se prepara rapid dressingul, batand bine cu furculita intr-un castronel toate ingredientele specificate si se toarna peste continutul tigaii.
Se monteaza pe farfurii si se serveste salata imediat, presarata cu verdeturi sau ceapa verde, cu sau fara paine (sotul meu era foarte intrigat ca nu i-am oferit si paine :P).
Sursa www.retetecalamama.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu