vineri, 5 aprilie 2013

Bame cu cartofi

Pentru cei care doresc sa mai diversifice alimentatia in perioada postului dar si pentru toti cei care apreciaza o mancarica simpla si buna, aceasta reteta de bame cu cartofi e cum nu se poate mai potrivita. Despre bame, cu tot regretul, in tara noastra nu se stiu prea multe. Bamele (okra) sunt foarte populare si indragite in orientul mijlociu, in nordul Africii dar sunt intalnite si in bucataria braziliana, caraibiana si cea cajun din sudul Statelor Unite. Sunt niste pastai verzi, mai precis, bamele sunt fructul recoltat in stare cruda al unei plante din familia malvacee (verisoare cu bumbacul si hibiscus). Bamele au un continut caloric foarte scazut (doar 40 de calorii la 100 de grame), in schimb sunt foarte bogate in vitaminele A, B si C, potasiu, calciu si magneziu ceea ce reduce riscul de infarct sau accident vascular in randul celor care consuma aceste legume benefice. Hai ca le-am laudat destul, hai sa ne intoarcem in bucatarie: bamele au un gust asemanator sparanghelului si o textura delicata, sunt nemaipomenit de bune. Pentru mine, e a doua oara ca prepar o mancare cu bame, prima data am facut-o cu mai bine de zece ani in urma, absolut dupa cum m-a taiat capul insa nici atunci nu imi amintesc sa fi obtinut un rezultat dezagreabil (norocul incepatorului, probabil, pentru ca bamelor trebuie sa li se acorde o oarecare atentie in timpul prepararii, pentru ca mancarea sa nu devina cleioasa). Acum a fost a doua oara, am folosit bame congelate (sincer, eu nu am vazut bame proaspete niciodata prin piete sau magazine) si in 15-20 de minute am obtinut un adevarat deliciu.

Timp de pregatire: 00:05 ore
Timp de gatire: 00:20 ore
Timp Total: 00:25 ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Bame cu Cartofi:
400 de grame de bame congelate sau 500 de grame de bame proaspete
4 cartofi medii
2 cepe medii
2 catei de usturoi
1 rosie mare sau 2 medii
2 linguri de bulion concentrat de rosii
3 linguri de ulei de masline
sare, piper, 30 de ml. de otet, patrunjel verde tocat

Preparare Bame cu cartofi:
Pentru ca am folosit bame congelate, am citit pur si simplu instructiunile producatorului inscriptionate pe ambalaj si am aflat ca nu trebuie sub nicio forma sa decongelez bamele, ci trebuie sa le adaug congelate fiind intr-o oala cu apa in clocot in care am adaugat sare si otet (30 de ml.). Daca as fi folosit bame proaspete, trebuia sa le spal cu apa rece, sa le sterg cu grija pe fiecare in parte si sa le intind pe o suprafata plana ca sa se zvinte bine, apoi sa le tai cu grija coditele, dupa care, la fel cum am facut cu cele congelate, sa le oparesc intr-un lichid cu o oarecare aciditate (cu otet sau zeama de lamaie) care pare-se ca ajuta la prevenirea obtinerii unor bame lipicioase. In niciun caz, fie ca sunt proaspete, fie ca sunt congelate, timpul de gatire al bamelor nu are voie sa depaseasca 10 minute, incluzand perioada in care se oparesc.

Eu am sarit peste lungile preparative ale bamelor proaspete si am plonjat, deci, continutul pungii de bame congelate in apa clocotita cu sare si otet, le-am oparit timp de 5 minute apoi le-am scurs si le-am lasat deoparte.
Ceapa se curata si se taie marunt iar usturoiul se zdrobeste, cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in cubulete egale, rosia se opareste 30 de secunde, se decojeste si se taie marunt.

1. Se incinge o cratita sau o tigaie incapatoare si se adauga uleiul de masline, apoi ceapa si usturoiul. Se caleste pe foc mediu pana cand ceapa incepe sa se inmoaie (poza 1).

2. Se adauga cartofii si se presara 1/2 de lingurita de sare si piper dupa gust (poza 2). Se calesc cartofii cu ceapa amestecand continuu cateva minute, apoi se adauga apa fierbinte doar atat cat sa acopere cartofii, se acopera vasul cu capacul si se fierbe pana cand cartofii sunt aproape gata.

3. Se adauga bamele peste cartofi si se amesteca bine (poza 3).

4. Dupa 3 minute de la adaugarea bamelor se adauga rosia si bulionul (poza 4). Se amesteca cu grija si se mai caleste pe foc mic mancarea timp de 2 minute (daca e nevoie, se aduaga 2-3 linguri de apa fierbinte, dar mancarea nu trebuie sa inoate in lichid, doar sa nu se usuce prea tare).
e potriveste gustul mancarii de sare si piper, se presara cu patrunjel verde tocat si se serveste imediat, fierbinte. Cu o paine proaspata e o adevarata minunatie!

Sursa:www.retetecalamama.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu