vineri, 29 martie 2013

Chifteluţe de dovlecei

Ingrediente
3-4 dovlecei
2 legaturi mărar
2 legaturi pătrunjel
2 ouă
ulei pentru prăjit
3-4 linguri pesmet
3-4 linguri făină
300 g brânză sărată de vacă

Preparare
1. Se curăţă şi se spală dovleceii şi se dau prin răzătoarea mare. Este bine să-i lăsaţi să se scurgă sau să-i stoarceţi pentru a obţine o compoziţie numai bună de preparat.

2. Brânza se dă prin răzătoarea mică sau se zdrobeşte cu furculiţa şi se amestecă cu dovleceii, ouăle şi verdeaţa.

3. Dacă vi se pare că nu este legată, se adaugă câteva linguri de pesmet şi se amestecă bine. Se formează chiftelele, se trec, dacă preferaţi, prin făină şi se aşază pe un platou.

4. Se pune uleiul să se încingă şi se prăjesc 2-3 minute pe o parte şi 2-3 minute pe cealaltă parte.

5. După ce s-au prăjit, se scot pe un prosop absorbant să se scurgă de ulei. Se servesc călduţe cu iaurt sau cu smântână. Sunt ideale ca aperitiv.

Sursa:www.unica.ro

joi, 28 martie 2013

Orez cu legume si susan

Pe post de garnitura sau de salata (calda sau rece), aceasta reteta de post nu este deloc plictisitoare. Orezul, fiindca e prajit la inceput, devine usor gumat, ceea ce da textura amestecului. Iar adaosul de susan nu e doar pentru textura si gust ci si pentru aportul urias de calciu, lucru important in perioada postului, cand nu se mai consuma lactate.

Ingrediente pentru Orez cu legume si susan
1 cana orez cu bob lung (basmati am folosit)
1 1/4 cana apa
1/4 lingurita ulei susan
1/2 lingurita sos de soia
250 gr ciuperci champignon
2 fire ceapa verde
1 praz
1/2 cana mazare (proaspata sau congelata)
2 linguri seminte de susan
3 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 2-3

Orez cu legume si susan - Preparare
1.Se incinge 1 lingura ulei intr-o oala. Se adauga orezul si se prajeste la foc mare, pana se rumeneste usor. Nu se va rumeni uniform, e ok asa. In tot acest timp amestecati des.
2.Se adauga apa calda peste orez, se aduce la fierbere, se pune capacul si se fierbe 5 minute.
3.Se stinge focul se ridica capacul, se pune un prosop pe oala si apoi se pune capacul la loc. 4.Se lasa sa stea 15 minute, timp in care nu ridicati capacul.
5.Se taie ceapa verde rondele (si partea alba si partea verde). Se taie partea alba si verde deschis de la praz in doua pe lungime, apoi se taie rondele subtiri. Ciupercile se curata de codita si se taie felii subtiri.
6.Intr-o tigaie larga, in 2 linguri ulei se calesc ciupercile, presarate cu putina sare si piper negru, pana se inmoaie. Se scot pe o farfurie.
7.In aceeasi tigaie se calesc ceapa verde si prazul timp de doar 2 minute, pana se inmoaie usor. Se scot peste ciuperci.
8.Mazarea se fierbe in apa cu sare. Se scurge si se pune peste celelalte legume.
9.Susanul se prajeste usor intr-o tigaie fara adaos de grasime.
10.Orezul fiert se stropeste cu ulei de susan si sos se soia si se amesteca cu o furculita.
11.Se adauga legumele si susanul prajit peste orez si se amesteca iar, gustand de sare.
Se serveste cald sau rece.

Sursa:www.e-retete.ro

miercuri, 27 martie 2013

Spanac cu naut

Postul Pastelui poate fi foarte usor daca aveti retetele potrivite la indemana. Iar aceasta reteta de inspiratie spaniola este exact ce aveti nevoie, fiind nutritiva si gustoasa. Si am terminat-o in mai putin de 20 de minute. Este una dintre cele mai populare tapas care se servesc in Sevilla (orasul cu cele mai multe, bune si vechi tapas baruri). Se mai numeste "spanac andaluz".

Ingrediente pentru Spanac cu naut
400 gr spanac (proaspat sau congelat)
250 gr naut fiert
1 felie mare de paine veche (cca 50 gr)
2-3 catei mari de usturoi
1/2 lingurita boia afumata (sau boia dulce)
1/4 lingurita chimion (cumin) macinat
8 rasnite fulgi de chili
2 lingurite otet de sherry/jerez (sau otet de vin rosu)
5 linguri cu varf sos de rosii spaniol (sofrito)
sare, piper negru
6 linguri ulei masline

Portii: 4

Spanac cu naut - Preparare

1.Daca spanacul e proaspat se soteaza in 2 linguri ulei incins pana se inmoaie. Daca spanacul este congelat se soteaza in 2 linguri de ulei pana se decongeleaza. Se scoate din tigaie.
2.Se pun in tigaie restul de ulei (4 linguri) impreuna cu felia de paine si usturoiul curata, dar intreg. Se prajeste painea pana e rumena pe ambele parti. Usturoiul se va rumeni si el in acest timp.
3.Se transfera in robot tot continutul tigaii si se mixeaza. Se adauga chimionul, boiaua afumata, chili, otetul si 250 ml apa. Se mixeaza pana se obtine un sos fin.
4.Se pune sosul de paine inapoi in tigaie, impreuna cu nautul si sosul de rosii. Se fierb impreuna timp de 2 minute.
5.Spanacul daca a fost proaspat il tocati marunt cu cutitul sau in robot.
6.Se adauga spanacul tocat in sosul fierbinte si se condimenteaza totul cu sare si piper dupa gust. Se fierbe totul inca 5 minute.
7.Se serveste cu paine prajita sau cu oua ochiuri, daca nu e post.

Sursa:www.e-retete.ro

marți, 26 martie 2013

Lasagna de legume

Ingrediente
1 pachet foi de lasagna fără ou
300 g spanac
50 g margarină
1 dovlecel
500 g roşii cherry
busuioc verde
1 ceapă
2 ardei
sare
piper
1 legatura mărar
2-3 linguri pesmet

Preparare
1. Se pun foile de lasagna să fiarbă într-o oală cu apă şi sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. În timp ce fierb, se amestecă cu atenţie să nu se rupă foile. După ce au fiert, se lasă câteva minute în apă rece.

2. Se curăţă spanacul, se spală bine, apoi se opăreşte şi se pasează cu blenderul. La fel se procedează şi cu dovlecelul, se pasează cu blenderul şi se amestecă cu spanacul şi cu ceapa tocată mărunt.

3. Roşiile se opăresc şi se taie felii, se păstrează câteva felii pentru ornament, iar restul se amestecă cu celelate ingrediente. Se condimentează cu sare, piper şi busuioc.

4. Separat, se unge o formă cu margarină şi se aşază primul rând de foi de lasagna, se presară puţin pesmet şi se pune jumătate din compoziţie. Se pune un alt rând de foi, compoziţie şi se acoperă cu ultimul strat de foi. Se presară pesmet, busuioc şi roşii tăiate rondele şi se lasă la cuptor. Se serveşte caldă, ornată cu busuioc verde.

Sursa:www.retete.unica.ro

luni, 25 martie 2013

Vinete umplute cu legume

Vinetele umplute cu legume sunt o mancare "light", numai buna in zilele acestea calduroase. Adaosul de cascaval afumat deasupra le face cu adevarat deosebite.

Ingrediente pentru Vinete umplute cu legume
2 vinete (nu foarte mari)
1 1/2 cepe
1 ardei gras
3 rosii bine coapte
100 gr cascaval afumat
1/4 legatura patrunjel
3 linguri ulei + ulei pentru uns vinetele
1 lingurita oregano uscat
sare, piper

Vinete umplute cu legume - Preparare
1.Se aleg vinete mai micute, grele pentru marimea lor, sa nu fie moi cand le presati si sa aiba coaja lucioasa si fara pete/zone stricate. Se spala si se taie in doua pe lungime. Taiati un pic baza vinetelor ca sa aiba stabilitate.
2.Se cresteaza pulpa in romburi cu varful unui cutit (vezi poza 1), apoi se ung bine cu ulei. Se aseaza intr-o tava cu pulpa in sus si se dau la cuptor, la 250C, pentru 20 minute.
3.In acest timp se calesc in cele 3 linguri de ulei ceapa si ardeiul taiate felii subtirele. Se calesc pana ceapa incepe sa se rumeneasca usor.
4.Se adauga rosiile mixate in blender si se condimenteaza cu sare, piper dupa gust si oregano. Se fierbe amestecul pe foc mediu, timp de 10-15 minute (pana sosul se ingrosa un pic).
5.Vinetele se scot din cuptor si se scobeste pulpa doar din mijloc. Se lasa pulpa de pe margini neatinsa ca sa poata sustine umplutura. Se presara putina sare in scobiturile vinetelor.
6.Pulpa vinetelor se toaca bucati mari si se pune in sosul de legume. Se mai lasa la fiert inca cateva minute (2-3). Se gusta sosul de legume de sare.
7.Se umplu vinetele cu sosul de legume. Se presara patrunjel tocat deasupra. Se presara cascaval ras deasupra.
8.Se dau vinetele la cuptor, la 200C, pentru inca 10-15 minute (pana branza e topita).
9.La servire, puneti sos de legume pe farfurie (daca v-a ramas) si asezati deasupra cate o vanata umpluta. Sunt bune imediat sau reincalzite.

Sursa:www.e-retete.ro

vineri, 22 martie 2013

Chakchouka – oua tunisiene

Ingrediente
50 ml ulei de masline
2 ardei grasi rosii
1 ceapa tocata
200 g carnaciori
3 catei de usturoi zdrobiti
1 lingurita boia iute
Un praf ardei cayenne
1 lingurita chimen macinat
4 rosii medii, tocate
4 oua
Sare

Mod de preparareIncingeti uleiul de masline pe o tigaie mare. Curatati si taiati fasii ardeii grasi. Caliti ardeii, ceapa si carnaciorii taiati rondele, pana se inmoaie ardeii. Adaugati usturoiul, boiaua, ardeiul cayenne, chimenul si sare cdupa gust. Amestecati bine, adaugati rosiile si spargeti ouale peste amestec. Ouale se pot gati ochiuri sau se pot fierbe fara coaja inainte de a fi asezate peste amestecul de legume. Potriviti de boia sau cayenne.

Sursa:www.culinar.ro

joi, 21 martie 2013

Gnocchi cu spanac in sos gorgonzola

Daca tot am copt cartofi pentru reteta de ieri, mi-am zis sa nu ard gazul degeaba si sa pun cativa cartofi in plus, ca sa fac o portie de gnocchi cu spanac si sos gorgonzola. Evident, pentru o varianta super rapida se pot folosi gnocchi cumparati. Insa asupra mea, preparatul si mai ales modelatul de gnocchi, are efect relaxant, asa ca prefer sa-i fac in casa de cate ori am timp.

Ingrediente pentru Gnocchi cu spanac in sos gorgonzola

Gnocchi cu spanac
500 gr cartofi fainosi (fierti in coaja)
1 ou
125 gr faina
1/2 lingura ulei
150 gr spanac
sare

Sos gorgonzola cu spanac

50 gr unt
1 lingura cu varf faina alba
400 ml lapte fierbinte
120 gr branza gorgonzola
50 gr spanac (preferabil tanar)
sare, nucsoara

Portii: 4-5

Gnocchi cu spanac in sos gorgonzola - Preparare

Oparim spanacul pentru gnocchi astfel: il punem intr-o strecuratoare si turnam apa fiarta peste el. Il lasam asa 5 minute, sa se scurga bine, apoi il stoarcem in pumn pana iese cat mai multa apa din el. Se toaca foarte marunt (in robot sau manual).
Se prepara gnocchi dupa instructiunile de aici (1/2 portie; cartofii mei au fost copti, curatati de coaja si striviti cu presa cu o zi inainte; apoi i-am pus la frigider acoperiti cu folie pana am avut nevoie de ei). Singura diferenta este ca la pasul 3 am adaugat si spanacul maruntit in aluatul de gnocchi. In plus, nu i-am format in modul traditional ci le-am dat o forma alungita, ca a unei mingi de rugby astfel: am frecat fiecare bucatica intre palme de cateva ori; puneti doar o presiune mica asupra aluatului cand il formati!
Puneti apa cu sare la fiert intr-o oala mare. Cand fierbe dati focul la mic sa nu clocoteasca foarte tare. Adaugati gnocchi si fierbeti-i 2 minute dupa ce se ridica la suprafata. Fierbeti gnocchi in ture, nu ii inghesuiti prea tare in oala. Gnocchi fierti se scot cu spumiera intr-un bol.
Oparim spanacul pentru sos sos astfel: il punem intr-o strecuratoare si turnam apa fiarta peste el. Il lasam sa se scurga bine. Daca frunzele sunt mai mari se pot taia, daca sunt tinere, se lasa intregi.
Preparati apoi sosul dupa instructiunile de aici. Singura diferenta este ca am folosit mai mult lapte ca sa-mi iasa sosul mai moale. Se va ingrosa suficient cand adaugam branza. Se trage sosul de pe foc si se adauga branza taiata cubulete, amestecandu-se pana se topeste. Se condimenteaza sosul cu sare si nucsoara dupa gust.
Se adauga spanacul oparit in sos.
Se adauga sos peste gnocchi si se amesteca usor. Puneti cat sos doriti, astfel incat sa aiba consistenta dorita. Unora le place cu putin sos, altora sa inoate gnocchi in sos...
Se serveste cald.

Sursa:www.e-retete.ro

miercuri, 20 martie 2013

Ravioli cu ciuperci

Ingrediente
600 g ravioli cu brânză
30 ml ulei de floarea-soarelui
300 g ciuperci
Pentru sos
100 g parmezan
nucşoară
75 g unt
100 ml lapte dulce
1 lingurita făină
30 g brânză cedar
1-2 fire de pătrunjel verde

Preparare
1. Ravioli se pun să fiarbă în apă cu sare şi puţin ulei. Se lasă să clocotească conform indicaţiilor de pe cutie şi, după ce au fiert, se scot în sită să se scurgă. Se trec printr-un jet de apă rece.
2. Separat, se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă făina cernută, laptele călduţ, parmezanul, brânza cedar şi, după ce a căpătat consistenţa unei ciulamale, se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească.
3. Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Între timp, se curăţă ciupercile, se taie feliuţe subţiri şi se călesc în 2-3 linguriţe de ulei. Se condimentează cu sare şi piper după gust şi, după ce s-au înăbuşit bine, se iau de pe foc.
4. Se pun ravioli într-un bol, se adaugă ciupercile şi se acoperă cu sosul alb. Se ornează cu frunzuliţe de pătrunjel proaspăt.

Sursa:www.unica.ro

marți, 19 martie 2013

Spanac in stil japonez

Ingrediente
o jumatate de kg de spanac proaspat
2 linguri de sos de soia light
1 lingurita de dashi instant (dashi este un fel de delicat japonez)
fulgi de peste bonito


Mod de preparare
Se pune apa la fiert intr-o oala mare,adaugam si sare.
Cand incepe sa fiarba adaugam spanacul curatat,il tinem un minut si il scoatem intr-un recipient in care am adaugat apa rece.Se scurge,se taie in bucati de cate 2 cm app.
Amestecam dashiul cu sosul de soia si il turnam in bol,peste spanac. Presaram fulgii de peste.


Mod de servire
Spanacul in stil japonez se serveste rece pe langa orez.


Sursa:www.culinar.ro

luni, 18 martie 2013

Tartine cu legume

Ingrediente
180 g făină
150 g alune de pământ
100 g margarină
6 ciuperci
4 linguri smântână vegetală
400 g varză de Bruxelles
3 morcovi
sare
piper
50 g migdale
busuioc proaspăt pentru ornare

Preparare
1. Se amestecă făina, alunele de pământ (măcinate în prealabil) şi margarina până se obţine un aluat neted. Se dă la frigider timp de 30 de minute.
2. Se ia varza de Bruxelles şi se fierbe 5 minute în apă sărată.
3. Se spală şi se curăţă morcovii, iar apoi se taie în felii subţiri. Se adaugă peste varză şi se mai lasă la fiert încă trei minute. Apoi se scot legumele şi se lasă la scurs și răcit, într-o strecurătoare.
4. În formele de copt pentru tarte se pune aluatul, scos din frigider. Se presează în formă şi se completează cu legumele.
5. Se iau ciupercile, coapte în prealabil timp 10 minute, se taie mărunt şi se amestecă cu smântâna vegetală. Se adaugă sare şi puţin piper. Se toarnă peste legume, în tarte, se presară deasupra şi câteva migdale, apoi se dau la cuptor, ce trebuie să fie preîncălzit. Se coc 30 de minute.
6. Tartele se servesc cu feliuţe de morcovi, busuioc verde şi ridichi.

Sursa:www.unica.ro

vineri, 15 martie 2013

Lasagna mignon cu sparanghel și mozzarella

Ingrediente

8 foi de lasagna
500 g sparanghel
250 g mozzarella
125 g parmezan ras
1 cățel de usturoi
45 ml ulei de măsline
20 g unt
sare


Mod de preparare

1. Rupem vârfurile sparanghelului si tulpina până aproape de bază, unde devine deja lemnoasă. Îl spălăm si îl punem la fiert în apă clocotită pentru cca 10 minute. După ce a fiert complet, îl scoatem din apă, îl trecem printr-un jet de apă rece si îl lăsăm la scurs si la răcit.

2. După ce s-a răcit îl mixăm la robot împreună cu un cătel de usturoi curătat, parmezanul si uleiul de măsline. Mixăm până obtinem o cremă. Separat, opărim 3 minute foile de lasagna în apă fiartă cu o lingură de ulei de măsline si un vârf de sare. Le scoatem din apă si le lăsăm să se răcească.

3. Tapetăm formele cu putin unt, asezăm o foaie de lasagna în tăvită, o ungem cu cremă de sparanghel, iar deasupra presărăm câteva bucătele de mozzarella

4. Acoperim cu a doua foaie pe care o ungem cu cremă de sparanghel si mozzarella. Formăm patru straturi de foi, iar pe ultima o ungem cu cremă de sparanghel, mozzarella si un strop de ulei de măsline. Coacem lasagnele la 160°C pentru 25-30 minute. Le servim calde.

5. E bine de știut! Când cumpărăm sparanghel trebuie să ne asigurăm că vârfurile sunt complet drepte și dure și nu se rup dacă le îndoim puţin. De asemenea, culoarea sparanghelului trebuie să fie de un verde viu iar tulpina nu trebuie să fie foarte lemnoasă. Cu cât este mai lemnoasă cu atât sparanghelul este mai vechi. Îl conservăm la frigider, învelit într-o cârpă umedă, nu mai mult de 3-4 zile.

Sursa:www.ecuisine.ro

joi, 14 martie 2013

Ciuperci cu ceapă roşie şi pătrunjel

Ingrediente:
1 kg ciuperci mici
2 bucati ceapă roşie
2 bucati căţei usturoi
3 linguri ulei
3-4 linguri oţet balsamic
1 lingura pătrunjel tocat
sare
piper



Mod de preparare:
Ciupercile se spală şi se curăţă. Ceapa se curăţă şi se taie feliuţe. Usturoiul se curăţă şi se taie mărunt.  Ciupercile se călesc în ulei încins, se amestecă şi usturoiul, se mai căleşte puţin. Se pune şi oţetul balsamic şi se lasă la foc mic, cca 6 minute, până dă într-un clocot. Se asezonează cu sare şi piper, se presară pătrunjel şi se poate servi ca aperitiv sau ca salată la cartofi, orez, paste făinoase.


Sursa:www.unica.ro

miercuri, 13 martie 2013

Spaghete cu varză creață, ceapă caramelizată și gorgonzola

Ingrediente
2 linguri ulei de măsline
2 cepe roșii mari, tăiate pe jumătate și feliate foarte subțire
1 lingură frunze de cimbru, tocate
1 vârf de cuțit fulgi de ardei iute
75ml oțet de vin roșu
1 lingură de zahăr
200ml supă de legume
400g de spaghete integrale
200g de varză creață, tocată grosier
100g de gorgonzola, fărâmițată

Mod de preparare
1. Încinge uleiul într-o tigaie mare. Adaugă ceapa, cimbrul și asezonează. Sotează-le timp de 10 minute până se înmoaie, apoi presară fulgii de ardei iute, oțetul zahărul și supa. Dă focul mai mare și ține pe foc încă 10 minute.
2. Între timp, pune la fiert o cratiță mare cu apă, adaugă sare și pregătește spaghetele conform instrucțiunilor de pe pachet. Adaugă varza în ultimele 4 minute de gătit. Scurge bine totul și transferă din nou în cratiță, adăugând puțină apă în care au fiert pastele. Pune peste spaghete amestecul de ceapă și jumătate din cantitatea de brânză și amestecă bine. Servește cu brânza rămasă.
3. V.N. per porție: 526 kilocalorii, 21g proteine, 15g grăsimi, 6g grăsimi saturate, 76g carbohidrați, 10g fibre, 12g zahăr, 0,5g sare

Sursa:www.goodfood.ro

marți, 12 martie 2013

Musaca gustoasa cu ciuperci

Ingrediente
50g faina ,
350ml lapte,
220g unt + 3 linguri extra ,
4 oua batute + 4 galbenusuri ,
220g parmezan ras,
50g pesmet,
100g pasta de rosii ,
1 lingurita scortisoara,
1 lingura oregano tocat ,
2 linguri busuioc tocat ,
60ml vin rosu sec ,
3 linguri patrunjel tocat ,
800-900g ciuperci feliate subtire ,
2 catei usturoi tocati marunt ,
1 lingura ulei de masline,
3 vinete vinete medii,
taiate in felii mai subtiri de 1 cm ,
sare, piper

Metoda de preparare
Incinge cuptorul la 180C. Pune feliile de vinete intr-o tava, pe o hartie de copt unsa si coace-le timp de 20 de minute, intorcandu-le pe ambele parti. Scoate-le si lasa-le sa se raceasca.

Incinge 10 linguri de unt intr-o tigaie adanca, pe foc mediu. Adauga ciupercile, usturoiul, ceapa, sare si piper. Gateste-le pana cand lichidul se evapora aproape de tot (20 de minute). Adauga vinul, ierburile aromatice, pasta de rosii, sare si piper. Lasa focul mic si gateste-le 4-5 minute pana cand lichidul se absoarbe. Ia tigaia de pe foc si pune o treime din parmezanul ras, jumatate din pesmet si ouale batute. Lasa totul deoparte.

Intr-o alta tigaie topeste 8 linguri de unt, la foc mediu. Pune faina si amestecand continuu lasa pe foc timp de doua minute. Toarna laptele si continua sa amesteci pana cand se ingroasa. Ia sosul de pe foc si adauga in el galbenusurile, sare si piper, amestecand pana cand se omogenizeaza.

Unge un vas din sticla termorezistent (20x30cm) cu untul ramas. Aseaza in ele straturi din feliile de vinete si amestecul cu ciuperci. Toarna deasupra sosul, presara restul de pesmet si parmesan.

Acopera vasul cu o folie de aluminiu si coace la cuptor timp de 35-40 minute, apoi indeparteaza folia si mai lasa la cuptor inca 15 minute.

Sursa:www.foodstory.ro

luni, 11 martie 2013

Salata de vinete cu ardei copti si ciuperci

Salata de vinete se afla in topul preferintelor mele culinare, alaturi de salata de ardei copti. Si pentru ca imi place atat de mult, de-a lungul vremii, am incercat mai multe variante.

Azi va propun inca o salata de vinete, de aceasta data cu ardei copt si ciuperci. Nu e o reteta complicata si trecand peste faza coptului, e chiar grozava, mai ales ca se poate pastra la frigider si va puteti infrupta in voie cateva zile.

Ingrediente:
4 vinete
3 ardei
cateva ciuperci
1 ceapa
2-3 linguri maioneza de casa
50 ml ulei
sare si piper
fulgi de usturoi

Vinetele si ardeii se coc pe tabla speciala pentru copt. Se curata de coaja, fara a lasa bucati arse, inmuind mana in apa rece, daca este necesar.

Vinetele curatate se pun pe un fund de lemn, se presara cu sare si se lasa sa se raceasca complet si sa se scurga de excesul de zeama, apoi se toaca cu tocator de lemn.

Ardeilor curatati de coaja li se scot cotoarele si semintele, apoi se toaca marunt.

Ceapa tocata marunt o punem la calit in putin ulei si 2 linguri cu apa. Cand s-a inmuiat adaugam ciupercile taiate cubulete. Lasam pe foc pana se evapora toata apa lasata de ciuperci. Lasam la racit, apoi maruntim bine cu ajutorul robotului.


Intr-un castron amestecam vinetele tocate cu ardeii si compozitia cu ciuperci. Turnam uleiul si omogenizam. Punem apoi si maioneza, mai multa sau mai putina, dupa preferinta. Potrivim gustul de sare si piper, condimentam cu cativa fulgi de usturoi si dam la rece pana in momentul servirii.


Sursa:www.dulciurifeldefel.ro

vineri, 8 martie 2013

Roşii umplute cu ciuperci

Ingrediente
-8 bucati roşii mari
-400 g ciuperci
-2 legatura ceapă verde
-100 g caşcaval de post
-4 bucati căţei usturoi
-1 legatura pătrunjel
-sare/piper
-ulei de floarea soarelui
-rozmarin proaspat

Preparare
1.Se spală roșiile, se taie şi se scoate miezul.
2.Se curăță și se spală ciupercile, apoi se taie mărunt. Se toarnă ulei într-o tigaie şi se călesc, la foc mic, 10 minute.
3.Se adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul și pătrunjelul şi se mai lasă 5-10 minute.
4.Se umplu roșiile cu compo-ziția de ciuperci, se pune deasupra caşcaval de post ras şi condimente și se așază în tavă. Se bagă în cuptorul încins, timp de 10-15 minute. Se servesc ornate cu crenguțe de rozmarin.

joi, 7 martie 2013

Tartine cu roșii coapte și pesto de mentă

Ingrediente
8 roșii medii, tăiate pe jumătate
4 linguri ulei de măsline extravirgin
4 felii de pâine integrală
1 cățel de usturoi
25g semințe de pin, prăjite
1 legătură mică de mentă
1 lingură de oțet balsamic
100g de ricotta
salată verde, pentru servit (opțional)

Mod de preparare


1. Încinge cuptorul la 190ºC/gaz 5. Pune jumătățile de roșii într-o tavă, așezate într-un singur strat. Stropește-le cu 1 lingură ulei de măsline, asezonează-le bine și dă-le la cuptor timp de 20 de minute. Lasă-le deoparte.
2. Prăjește pâinea, aromeaz-o cu usturoiul (păstrează cățelul întreg pentru a-l adăuga în pesto). Unge pâinea cu ulei de măsline și așaz-o pe farfurii.
3. Folosește un robot de bucătărie pentru a mărunți semințele de pin, menta, usturoiul, uleiul de măsline rămas și oțetul balsamic. Mixează-le până obții o pastă. Unge pâinea cu ricotta, apoi așază felii de roșii coapte și stropește-le cu sosul pesto. Servește alături de o salată, dacă dorești.

4. V.N. per porție: 333 kilocalorii, 10g proteine, 20g grăsimi, 4g grăsimi saturate, 28g carbohidrați, 5g fibre, 8g zahăr, 0,8g sare

Sursa: www.goodfood.ro

miercuri, 6 martie 2013

Salata de linte cu masline

Ingrediente
1 cana linte fiarta dinainte
2 rosii
2 ardei
1 ceapa rosie
10-12 masline
1 lingurita sare
2 ling. suc de lamaie
1 ling. ulei
cateva frunze de spanac sau salata verde

Mod de preparare
Lintea trebuie sa fie fiarta, dar sa aiba pe cat posibil bobitele intregi. Separat ardeiul si ceapa se taie fideluta iar rosiile felii foarte subtiri. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se amesteca bine. Se rastoarna pe un platou pe care se asaza ca prim strat frunze de spanac sau de salata verde. Salata se serveste proaspata.


Sursa:www.retetevegetariene.ro

marți, 5 martie 2013

Ciorba de linte

Lintea nu este foarte cunoscuta la noi si romanii sunt destul de sceptici in a o cumpara. Totusi, trebuie sa stii ca lintea nu are colesterol dar are proteine, mult fier si fosfor. Asa ca ar fi bine sa o introduci in alimentatia ta zilnica. 


Ingrediente:

  • 300 gr linte
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 3 cartofi
  • ½ radacina de patrunjel
  • 4 linguri ulei de masline 
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri de bulion
  • cimbru
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

Preparare:
Pasul 1: Daca stii ca urmeaza sa prepari ciorba de linte e bine sa pui lintea cu o seara inainte intr-un castron cu apa rece. A doua zi o pui la scurs!
Pasul 2: Ceapa o tai marunt, morcovii si patrunjelul le dai prin razatoare iar cartofii ii tai cuburi. Intr-o oala pui ulei la incins si calesti ceapa, morcovul si radacina de patrunjel. Pui 3 l de apa si lintea. Le lasi la fiert cam 30 de minute dupa care adaugi cartofii.
Pasul 3: Lasi ciorba la foc mediu pana cand cartofii sunt fierti. Acum adaugi usturoiul taiat felii si bulionul. Mai lasi cam 10 minute pe foc si dupa condimentezi: cimbru, sare si piper, dupa gust. La sfarsit adaugi patrunjel proaspat!


Nu e greu deloc sa gatesti ciorba de linte. Gandeste-te ca e foarte sanatoasa si plina de gust. Mai mult, ciorba de linte poate fi o alegere ideala si pentru cei care sunt vegetarieni sau tin post!

sâmbătă, 2 martie 2013

Salata de orez cu fasole neagra

Ingrediente:
  • 1 1/2 cesti apa 
  • 1/2 ceasca ceapa rosie, taiata marunt
  • 1 lingurita sofran
  • 1/2 ceasca rosii proaspete, taiate cubulete
  • 1/2 lingurita chimion macinat
  • 1/2 ceasca ardei verde, taiat
  • 1 ceasca orez nefiert
  • 1 lingurita patrunjel
  • 1/3 dressing italian, fara grasime
  • 1/4 lingurita ardei iute rosu, tocat (sau boia iute)
  • 2 lingurite de boia de ardei dulce
  • 2 cesti fasole neagra fiarta, sau din conserva, pusa la scurs 
Reteta:
Pasul 1. Combina apa, sofranul si chimionul intr-o cratita mai mare si pune la fiert. Adauga orezul, asteapta sa fiarba, da apoi focul la mic, acopera si asteapta in jur de 30 de minute, pana cand orezul devine moale. Scurge lichidul in exces si lasa orezul sa se raceasca, la temperatura camerei. 
Pasul 2. Combina dressingul italian si boiaua dulce. 
Pasul 3. Amesteca orezul racit, ceapa, rosia, ardeiul verde, patrunjel, ardeiul iute si fasolea. Toarna sosul deasupra si mai amesteca o data, pentru a patrunde in toate ingredientele.